Accidente rutiere. Daune materiale si daune morale obtinute in instanta

Ne mandrim cu faptul ca in ultimii doi ani de activitate cabinetul nostru de avocati din Sibiu a sustinut mai mult de 200 de procese privind accidente rutiere. Rata de succes a este de peste 90%, pentru obtinerea despagubirilor integrale solicitate de client ( contravaloare reparatii si vechiul la schimb ).

Multa vreme am avut ocazia sa lucrez  pentru societati de asigurare si am putut observa cum se pune problema in bucataria interna. Se resping foarte multe dosare de dauna la plata in mod nejustificat. Asiguratorii mizeaza pe faptul ca omul de rand nu merge la judecata pentru a-si cere dreptul. Asa si este. 3 din 5 persoane se resemneaza cu o plata partiala sau cu respingerea dosarului de dauna si nu merg mai departe in instanta. Din cele 2 persoane care merg in instanta, una pierde pe chestiuni procedurale. Se poate deduce astfel strategia asiguratorului. Nu este cazul tuturor asiguratorilor de pe piata. Fireste ca sunt si societati de asigurari serioase.

Pe de alta parte, procesele impotriva asiguratorilor nu presupun o dificultate deosebita si de cele mai multe ori un avocat meticulos poate asigura succesul.

Am incheiat anul 2021 cu o hotarare in prima instanta pentru familia indoliata a unui copil ucis intr-un accident rutier cu despagubiri in valoare de aproximativ 100.000 euro pentru familie. Se va face, fireste si apel, urmand sa ne luptam pentru mai mult.

Sibiul este un caz fericit. Instantele se pare ca au inteles nevoia de compensatie a victimelor accidentelor rutiere, astfel ca se acorda daune mai mari decat in alte parti ale tarii.

In urma unui stiudiu realizat de Fondul de Protectie a victimelor strazii, media daunelor morale acordate rudelor apropiate ale victimelor decedate in urma accidentelor rutiere este de 52.000 lei/persoana, suma care dupa parerea noastra, este infima.

Concluzia este ca oamenii trebuie sa inteleaga necesitatea colaborarii cu un avocat in anumite situatii, precum si faptul ca cei care sunt indrarjiti si pregatiti sa faca un efort pentru realizarea dreptului lor ( fiind regretabil ca trebuie sa se intample acest lucru ), de obieci il obtin.