Avocatul sibian, Moga Serban: In dosarele penale complexe nu se mai poate lucra individual

Aparand clienti in dosare penale complexe de crima organizata, am invatat ca indiferent cat de personal tratezi un dosar, nu poti lucra singur si indiferent cat de mult iti doresti sa participi la toate actele de urmarire penala, nu poti fi in doua locuri deodata.

Astfel, inclusiv in dosarele penale este important sa ai o echipa alaturi si sa ai colaboratori peste tot in tara.

Sunt dosare penale in care sunt sunat in aceiasi zi din mai multe parti ale tarii de catre lucratori ai politiei desemnati sa efectueze acte de urmarire in acelasi dosar. Conversatiile cu acestia suna de maniera: “Buna ziua, sunt comisaul X-lescu, de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate Timisoara, doresc sa va aduc la cunostinta faptul ca incepand de maine si pana la sfarsitul saptamanii audiem 205 persoane vatamate in dosarul in care il aparati pe Y. Doriti sa participati?” Nu se incheie ziua si sunt sunat de la Tulcea, conversatia fiind aceiasi, insa la de data aceasta este vorba de 110 martori, care urmeaza sa fie audiati in aceiasi saptamana, dar in capatul opus al tarii.

Poate zice oricine ce vrea, insa ca si avocat care lucreaza individual nu iti permiti fizic nici macar sa citesti declaratiile tuturor acestor persoane cu atentia de care este nevoie.

Acesta este si motivul pentru care cu cativa ani in urma am decis sa pun bazele  casei de avocatura, AVM Consult, impreuna cu partenera mea, doamna avocat Mondea Christiana. Resursele apararii trebuie sa fie cel putin la fel de mari ca cele de care dispune acuzarea pentru a se poate face clientului o aparare eficienta. Altfel, participarea in dosar nu este decat figuratie.

Astazi avem colaboratori in intreaga tara, precum si in strainatate, lucram cu experti, consultanti si inclusiv detectivi particulari. Cu greu mai suntem prinsi in ofsaid.

Potrivit art.159 din Codul de procedura penala: “Este interzisa efectuarea in acelasi timp cu perchezitia a oricaror acte procedurale in aceeasi cauza, care prin natura lor impiedica persoana la care se face perchezitia sa participe la efectuarea acesteia, cu exceptia situatiei in care se desfasoara, in aceeasi cauza, simultan mai multe perchezitii.

Perchezitia domiciliara este singurul act de urmarire penala care nu se poate suprapune cu alte acte. Prin urmare orice alte audieri, confruntari, cercetari sau expertize pot fi facute in acelasi timp, la aceiasi data sau chiar ora.

Uneori se intampla chiar si acel articol pe care vi l-am citat sa fie incalcat de autoritati, care la randul lor au dubii in stanga despre ce face dreapta. Ii prindem mai tarziu in proces, cand invocam acest lucru si le sunt anulate actele de urmarire penala realizate cu incalcarea legii.

Au trecut vremurile pledoariilor lungi si trimiterilor la filozofia dreptului in instanta, intrucat este interesul clientilor sa fim eficienti si cand intram intr-o camera de ancheta, in care dosarul se intinde pe jos, pe mai mult de 100 de volume, sa stim exact unde pot fi gasite punctele slabe si unde trebuie punctat.

Trecand peste acest pragmatism arid, dreptul penal este un domeniu frumos. Inseamna sa sa ii gasesti dreptul celui care incalca dreptul. Orice om are bune si rele, oricine greseste, iar o fapta gresita nu anuleaza o serie de altele bune si cu atat mai putin drepturile fundamentale ale unei persoane, iar a fi pazitorul acestor drepturi, dupa parerea mea este o misiune nobila.