Divortul nu este un sfarsit de casnicie ca in filme, nu este un deznodamant fericit si dorit. Cu toate acestea, dacă aceasta decizie este cea de care depinde linistea voastra, este mai bine sa faceti acest pas. Am abordat si cu alte ocazii, aici pe blog, acest subiect. Sunt insa multe aspecte de lamurit, printre care si drepturile unei femei aflata in proces de divort.
Ne propunem sa detaliem pentru cei interesati care sunt drepturile femeii la divort.
#Drepturile femeii, chiar dacă aceasta este casnica sau fara venituri
In multe din familiile traditionale intalnim acest concept al barbatului care intretine casa si considera ca la divort femeia sa ramana fara venit si bunuri. Atat timp cat nu a muncit sa cotizeze pentru ele. Bunurile sunt comune in functie de cum a fost decizia celor doi inainte de a se casatori.
Sa definim si ce inseamna bunuri comune. Aici includem tot ceea ce au dobandit cei doi soti de-a lungul casatoriei, implicit:
- Venituri din munca.
- Titlu de pensie sau venituri sociale, cele dobandite din drepturile de proprietate.
Iar calitatea de bun comun nu trebuie dovedita. In sensul in care sotii nu au nevoie de dovezi despre cine a contribuit la achizitiile diverse in timpul casatoriei. Chiar daca, sa presupunem ca sotia a fost casnica, nu a avut venituri proprii si la divort se vede in punctul in care nu stie care ii sunt drepturile si ce poate solicita. Avem o veste incurajatoare si din acest punct de vedere: Codul Civil actual recunoaste munca in gospodarie.
Pentru munca depusa de o femeie in gospodarie si toate eforturile sale de a intretine familia si implicit minorii – daca exista – reprezinta de asemenea o contributie la cheltuielile comune, conform legii.
#Drepturile femeii la divort in ceea ce priveste calitatea de parinte
O alta situatie ce ingrijoreaza se refera la drepturile unei femei in calitate de mama. Adultii adesea isi disputa, din orgoliu si nu numai. Divortul, separarea legala sau nu, nu afecteaza cu nimic drepturile celor doi in privinta ingrijirii unui minor. Intervine insa stabilirea unui domiciliu, din nou, aspect in care ambii au sanse egale, depinde insa de interesul suprem al copilului. Oricare din parinti trebuie sa faca dovada venitului, a unui domiciliu stabil si a conditiilor optime de crestere ale minorilor.
#Dreptul la pensie de intretinere
Daca femeia la momentul desfacerii casatoriei este in incapacitate de munca, situatie ce a survenit mai ales in timpul casatoriei, la divort are dreptul sa ceara pensie de intretinere. De asemenea, daca divortul se incheie fara mentiunea de culpa sotilor, acestia au dreptul de a solicita pe termen nelimitat pensie de intretinere. Acest drept incepteaza cand sotul indreptatit se va recasatori legal.
Bunurile fiecarui sot dobandite inainte de casatorie, mostenirile, donatiile raman bun propriu si nu se vor supune partajului. Partaj despre care putem mentiona ca nu este obligatoriu a se intampla dupa divort, pot fi proceduri separate, insa nu voite, in sensul in care cei doi fosti soti sa continue sa fie coproprietari ca si in timpul casatoriei. Aici insa conteaza cum se inteleg cele doua parti.