Observ ca de foarte multe ori clientii nu inteleg de ce este bine sa ai un avocat bun de partea ta cand te confrunti cu un proces penal si cu atat mai putin inteleg ce poate face acel avocat pentru tine. Ba mai rau, de multe ori clientii cred ca daca isi iau un avocat bun, acesta ii va invata cum sa scape cu basma curata, desi sunt vinovati sau cum sa poata savarsi infractiuni in continuare, dar acestea sa capete o aura legala, cum sa il minta pe judecator sau pe procuror mai bine. Complet fals, iar aceasta perceptie denota o lipsa de educatie juridica a populatiei.
Niciodata nu am sfatuit un client sa minta sau sa savarseasca infractiuni pentru ca in acest fel as savarsi eu insumi o infractiune. Cu toate acestea am reprezentat multi clienti vinovati, care mi-au recunoscut ca sunt vinovati si cu care am discutat deschis despre cea mai buna strategie de aparare in procesul penal.
Ce presupune acest lucru ? Ce presupune apararea unui client vinovat ?
Primul lucru care se face este studiul aprofundat al dosarului penal. Dupa ce vezi dosarul il poti sfatui pe client ce sa faca in cazul in care anumite aspecte pe care ti le-a relatat nu reies din dosar, ce pozitie sa adopte, daca este in avantajul lui sa dea o declaratie sau acest lucru i-ar face mai mult rau, ce probe trebuie sa administreze si ce anume este bine sa ceara organelor de urmarire penala, pentru a releva anumite aspecte care il pot ajuta sa obtina o pedeapsa mai blanda.
Avocatul poate fi prezent la audierea tuturor persoanelor in cadrul unui dosar penal si la administrarea tuturor probelor si trebuie sa se asigure ca nu vor ramane nelamurite aspecte care il intereseaza pe client si care pot conduce la retinerea unor circumstante atenunante.
De asemenea, avocatul trebuie sa vegheze ca cel pe care il reprezinta sa nu fie acuzat de infractiuni fata de care nu exista probe, sa ceara retinerea circumstantelor atenunate daca este cazul pentru a obtine reducerea pedepselor, sa aduca martori si recomandari in circumstantierea clientului sau, sa ceara schimbarea incadrarii juridice a faptelor retinute in sarcina clientului, daca faptele efectiv savarsite se incadreaza pe un text de lege mai bland decat cel retinut de organele judiciare etc.
Avocatul trebuie sa solicite inlocuirea sau revocarea masurilor preventive, cand apar circumstante noi din care reies aspecte care nu au fost avute in vedere intitial de judecator, trebuie sa conteste sechestrele aplicate fara temei si sa invoce cauze de nepedepsire, daca exista, sau cauze justificative ( legitima aparare, stare de necesitate, constrangere fizica sau morala a clientului sau si multe altele ) si sa explice magistratilor de ce pot fi retinute fata de clientul sau aceste cauze de impunitate, daca este cazul. Mentionez ca legea prevede mult mai multe cauze de acest fel decat cele enumerate mai sus.
Destul de des gresesc si magistratii, desi sunt juristi foarte bine pregatiti de cele mai multe ori, insa oboseala si incarcatura extrema isi poate spune cuvantul. Astfel, daca se da o hotarare gresita, avocatul trebuie sa explice unei instante de apel, de ce pedeapsa este pea grea, de ce despagubirile la care este obligat clientul sau sunt prea mari sau care sunt aspectele pe care primul judecator nu le-a avut in vedere.
In mare, este bine sa ai un avocat bun intr-un proces penal, pentru a te asigura ca drepturile tale sunt respectate si ca nu vei fi pedepsit pentru mai mult decat ai facut, ca cineva iti va spune cand sa taci si cum sa pui corect problema, cand legea nu s-a aplicat corect, iar atunci cand exista un abuz, cineva te va ajuta sa il indrepti, aratandu-ti calea legala de urmat.
Noi avocatii, nu eliberam clientii din arest contra unor sume de bani, desi am mai auzit si genul acesta de promisiuni, si nu invatam pe nimeni sa minta. Ceea ce facem este sa il invatam pe client legea aplicata la cazul sau si ce este mai bine sa ceara din partea autoritatilor autoritatilor, pentru ca aspectele care ii sunt favorabile sa nu fie neglijate.
Din anul 2014 legea penala romana permite inclusiv pedeapsa negociata, sa ii spunem asa. Acest lucru inseamna ca avocatul poate sa ajunga la o intelegere scrisa cu procurorul, intre anumiti parametri prevazuti de lege, cu privire la pedeapsa care se va aplica finalmente clientului. De multe ori, intelegerea depinde probele care sunt la dosar, de siguranta procurorului cu privire la obtinerea unei condamnari in instanta, de practica instantelor pe situatii asemanatoare, dar si de persoana clientului si posibilitatile sale de indreptare.
Un avocat bun de drept penal te va ajuta sa ajungi la un acord cat mai avantajos, in limitele permise de lege.
Sper ca acest articol sa ajute persoanele implicate in proceduri penale sa isi faca o viziune, macar in ansamblu, asupra felului in care un avocat il poate ajuta si de ce este bine sa ai pe cineva profesionist de partea ta, inclusiv in situatia in care te faci vinovat de savarsirea unor fapte penale.
Programeaza acum o consultare online AICI