Concedieri colective – aspecte legate de dreptul muncii despre care sa stiti

Dupa cum bine stiti, puteti apela la echipa noastra de avocati pentru cazuri diverse legate de incalcarea drepturilor angajatilor, inclusiv in spetele ce implica concedieri colective. Din seria cazurilor legate de dreptul muncii va prezentam in randurile ce urmeaza detalii legate de concedierile colective. Iata ce ar trebui sa stiti despre acestea!

Cum reglementeaza Codul Civil aceasta actiune

In Codul Civil este prevazut faptul ca un contract de munca poate inceta in diverse contexte. Fie de drept, prin acordul partilor, la o anumita data stabilita sau in cazul unei decizii unilaterale, a uneia dintre parti, caz in care intervine concedierea sau demisia, depinzand din partea cui vine aceasta decizie.

Sa vedem si ce conditii trebuie sa existe pentru a putea fi decisa si pusa in aplicare demisia colectiva:

  • Este situatia in care, independent de angajat, este desfiintat locul de munca.
  • Implica concedierea in perioada de 30 de zile a angajatilor, cand vorbim de cel putin 10 din ei sau cel putin 10% din totalul echipei ori de cel putin 30 dintre ei, daca efectivul total este de 300.

Indiferent de motiv, dacă numarul total este conform celor mentionate, avem de-a face cu o concediere colectiva. Motivele pot fi diferite de la caz la caz. Pot fi invocate diverse motive, insa acestea nu pot sa depinda de persoana salariatului.

Important de mentionat este ca o astfel de masura nu poate include si pe cei care au contract de munca incheiat pe durata determinata. Exceptie de la regula face concedierea ce a avut loc inainte de expirarea contractului in cauza.

Retineti ca …

Daca un angajator doreste sa puna in aplicare aceasta decizie, trebuie sa ajunga la o intelegere, conform legii, cu sindicatul. Sau poate fi vorba de un reprezentant al salariatilor in cauza. In acest sens, vor fi stabilitate metodele de concediere colectiva si numarul salariatilor, precum si adoptarea unor masuri care sa diminueze din consecintele concedierii. Poate fi vorba de sprijin pentru recalificare sau reconversie profesionala.

Ce drepturi au angajatii?

In cazul angajatilor concediati vorbim despre drepturi precum:

  • Dreptul la reangajare in decurs de 45 de zile de la concediere, cu prioritate la un post reinfiintat in aceeasi unitate. Nu are nevoie de concurs sau perioada de proba.
  • Dreptul la raspuns in 5 zile cu privire la locul de munca oferit.
  • Dreptu la participarea la servicii de preconcediere, sustinute de institutii abilitate, agentiile de ocupare a fortelor de munca. Acestea pot avea loc in perioada preavizului.
  • De asemenea, adaugam aici dreptul la protectia somerilor, la acordarea serviciilor de ocupare si formare profesionala, de plasare la un loc de munca existent pe plan local si dreptul la instruire in a gasi un loc de munca.

Nu in cele din urma, va amintim de asemenea despre dreptul de a primi compensatii sau ajutor de somaj, conform legii si a contractului colectiv de munca. In functie de ce rezulta din contract si cu legea actuala, aveti dreptul de a solicita plata salariala restanta, a zilelor de concediu neefectuate de asemenea.

Pentru spete similare ne puteti contacta oricand. Detalii gasiti si in pagina oficiala.

Update cookies preferences