Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului – între contravenție și caz penal

Consumul excesiv de alcool poate atrage după sine efecte nedorite. Nu de puține ori persoane care se aflau în stare de ebrietate au efectuat infracțiuni pe care legea le-a pedepsit aspru. Este valabil și în cazul conducerii unui autovehicul sub influența alcoolului. Aceasta este cât se poate de riscantă și este pedepsită prin lege. Vorbim aici despre șanse foarte mari de obține o contravenție sau chiar de săvârșirea unei infracțiuni.

Riscurile legale aferente conducerii sub influența alcoolului

Vom discuta în acest articol despre situațiile și riscurile la care se supune un conducător auto în momentul în care se urcă la volan după ce a consumat băuturi alcoolice și despre pedepsele pe care legea le aplică în astfel de situații.

Înainte de a detalia despre caracterul contravențional al infracțiunii de conducere sub influența alcoolului, este necesar să stabilim care este gradul de alcoolemie pe care nu trebuie să îl depășiți pentru a vă clasa cazul ca fiind unul penal. Astfel:

  • între 0,4 mg/l și 0.8 g/l alcool pur în aerul expirat – contravenție
  • peste 0.8 g/l alcool pur în aerul expirat – amendă penală și chiar închisoare

Răspunderea contravențională

În cazul în care ați fost opriți de către un echipaj de poliție, este necesar să suflați în aparatul etilotest. Dacă există sub 0,4 mg/l alcool pur în aerul expirat, veți primi o sancțiune, prevăzută în OUG 195/2002. Polițistul vă va solicita probe biologice atunci când procentul de alcool din aerul expirat depășește 0,4 mg/l. Valoarea exactă a alcoolemiei va fi stabilită în urma analizelor.

Când este necesar să apelați la un avocat dacă ați fost sancționat? În 15 zile de la data în care polițistul v-a prezentat procesul verbal întocmit. Puteți face plângere scrisă pentru procesul verbal. Plângerea și recursul sunt variantele pe care le aveți la îndemână conform OUG 2/2001. Din momentul în care ați formulat contestația și până la momentul soluționării puteți să conduceți în continuare.

Aveți la dispoziție opțiunea de a da un examen teoretic de redobândire a permisului auto, dacă acesta v-a fost suspendat în aceste circumstanțe. Chestionarul constă în 15 întrebări iar dumneavoastră trebuie să răspundeți corect la 13 dintre ele. Dacă nu veți promova examenul, perioada de suspendare a permisului se va prelungi cu încă 30 de zile.

Amendă penală sau pedeapsa cu închisoarea

Este de precizat faptul că pedeapsa poate varia în funcție de fiecare caz. Totuși trebuie să rețineți faptul că după prelevarea probelor biologice, rezultatele care indică un procent egal sau mai mare de 0.8 g/l alcool sunt clasate ca fiind o infracțiune penală.

Este extrem de important să nu vă împotriviți recoltării probelor de sânge sau urină, căci în acest fel vă puteți agrava situația. Trebuie să aveți în vedere faptul că permisul de conducere vă va fi suspendat negreșit dacă sunteți prins săvârșind infracțiunea de conducere a unui autoturism sub influența alcoolului.

Pentru a amâna aplicarea pedepsei, aveți nevoie de ajutorul unui avocat drept penal. Noi vă putem ajuta și în ceea ce privește încadrare corectă a cazului, probleme legate de amenda penală și obținerea suspendării executării sub supraveghere, dacă este cazul. Suntem alături de dumneavoastră și în cazul în care doriți să atacați în instanță o amendă contravențională. Apelați cu încredere!