Divortul inseamna o trauma. Efectele se vad atat pe moment, cat si in timp. Unii se judeca in procesul de divort ani de zile. Exista si partaj, ceea ce implica interesul de a revendica cat mai multe din bunurile comune.
Cum fiecare caz este diferit, in randurile ce urmeaza ne propunem sa detaliem despre daune morale divort. Despagubirile se refera la daunele pentru prejudiciul moral ce rezulta din desfacerea unei casatorii. A nu se confunda cu pensia de intretinere sau cu prestatia compensatorie.
Cum pot fi cerute daunele in acest caz?
Acordarea acestor despagubiri poate fi un scop real, cu sanse de reusita, daca sunt indeplinite anumite conditii. Aici mentionam:
- Cazurile de divort pronuntate din culpa unuia dintre soti.
- Cei care au suferit prejudicii din desfacerea unei casatorii. Pot fi incluse cazuri de violenta domestica spre exemplu.
Concret, daca se poate dovedi ca a existat un prejudiciu cert care a avut legatura cu desfacerea casatoriei, pot fi indeplinite conditiile legale de cerere a unor daune morale la divort. Sa presupunem ca dupa divort cel care cere daune a suferit din punct de vedere al prestigiului si imaginii publice – pierde job, o candidatura, sustinerea unor colaboratori etc.
Prejudiciu moral versus prestatie compensatorie
In cazurile de prestatie compensatorie acordata vorbim despre casnicii de lunga durata, de cel putin 20 de ani. Sotul eligibil sa primeasca acest drept nu poate cere si pensie de intretinere. Este adevarat ca atat daunele morale, cat si prestatia compensatorie pot fi obtinute dupa pronuntarea unui divort, in favoarea sotului care nu se face vinovat de desfacerea casatoriei. Cele doua sunt insa diferite, pot fi cumulate, pentru ca pe de-o parte tine de culpa sotului pentru destramarea casatoriei si pe de alta parte este vorba despre viitoarele conditii de trai ale sotului care nu are vina in desfacerea casatoriei. Adica cel nevinovat de caz.
De asemenea, a nu se confunda nici faptul ca aceste pretentii revendicate nu au legatura cu partajul. In fapt, acesta ar putea sa nu fie initiat, chiar daca cei doi soti se separa oficial.
Ce despagubiri poate solicita unul din cei doi soti?
Acestea vor fi stabilite in instanta, dupa caz. Tineti insa cont ca acestea trebuie sa fie echitabile si direct proportionale cu prejudiciul suferit. Putem numi aceste despagubiri ca fiind o sactiune pe care sotul vinovat o are.
Atentie! Tot din seria conditiilor de despagubire se numara si faptul ca cerintele suplimentare ale normelor legale de acordare a despagubirilor trebuie incluse in actiunea de divort. Altfel nu mai pot fi cerute ulterior.
Aveti nevoie de ajutor? Echipa AVM Consult va ajuta
Trauma divortului este cu atat mai mare, cu cat situatia se complica si cand vine vorba de apararea intereselor. Fiecare din cei doi soti incearca sa se disculpe si sa arunce vina pe cealalt pentru desfacerea casatoriei. Asadar se poate transforma destul de usor intr-o lupta greu de dus. Nu uitati ca astfel de spete ne sunt familiare si avem cazuri diverse castigate. Pentru consultanta si reprezentare in instanta echipa noastra va ajuta.