Intalnim frecvent in practica situatii in care clientii sunt implicati intr-un accident rutier, victima spune ca nu a suferit vatamari, se incheie constat amiabil, iar partile implicate parasesc locul accidentului. Dupa cateva zile, clientul afla ca victima a resimtit dureri in urma accidentului si s-a prezentat la medic sau chiar la mediciana legala, obtinand un certificat medico – legal.
Se intampla de multe ori ca o astfel de atitudine sa fie determinata de sfatul familiei, a unui prieten sau chiar a unui avocat, cu scopul de a se obtine anumite sume de bani de la asiguratorul persoanei vinovate de accident, cu titlu de daune morale.
In aceasta situatie, politia intocmeste, de regula, dosar penal si efectueaza cercetari cu privire la savarsirea infractiunii de „parasire a locului accidentuluIui“. Particularitatea acestui tip de dosar penal este aceea ca, pe durata cercetarilor, persoana vizata ramane fara permis de conducere si nu i se elibereaza dovada inlocuitoare cu drept de circulatie – spre deosebire de alte tipuri de dosare, in care se elibereaza dovada cu drept de circulatie pe intreaga durata a cercetarilor ( ex.: ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa ). Este notoriu ca cercetarile ajung sa dureze cateodata si doi ani in cazul unor astfel de dosare, cel putin la nivel de Sibiu, unde practicam.
Recomandabil este sa se mentioneze intotdeauna pe constatul amiabil, asumat sub semnatura, ca nu au existat vatamari corporale sau daca exista dubii cu privire la situatia celuilalt conducator auto, chiar sa se contacteze serviciul de urgenta 112. Apelurile adresate serviciului de urgenta sunt inregistrate si vor fi depuse la dosarul penal, ca si proba. Altfel, ar putea fi greu de dovedit, in lipsa unor martori prezenti la fata locului, faptul ca celalalt conducator nu a afirmat existenta unor dureri sau nu prezenta leziuni vizibile ( uneori leziunile se produc in alte circumstante si se reclama ca ar fi survenit in urma accidentului de catre persoane care incearca sa obtina despagubiri ).
In orice caz, este recomandabila contactarea unui avocat care sa va indrume cum sa va faceti apararea, sa va spuna daca este cazul sa invocati diferite cauze justificative si cum trebuie acestea probate sau ce procedura ar trebui urmata, astfel incat dosarul sa se incheie favorabil si intr-un termen cat mai scurt.
Desi, la prima vedere, pare ca un astfel de dosar penal nu ar avea consecinte deosebite, situatia nu este chiar asa. O solutie nefavorabila poate insemna obligatia de a presta munca in folosul comunitatii, anularea carnetului, insituirea unei interdictii de a da examenul pentru carnet pe o anumita perioada si mentiuni in cazierul judiciar pentru mai multi ani de zile, pe langa disconfortul de a nu putea conduce pe durata cercetarilor si toate acestea ca urmare a relei – credinte a celuilalt conducator auto.
Prin urmare, este recomandabil sa folositi toate mijloacele de aparare pe care legea le pune la indemna si pe care un avocat specializat pe dosare penale rutiere vi le poate prezenta.