Despre ordinul de protecție, situații din clasa drepturile familiei – în ce condiții se emite

Ordinul de protecție este emis cu scopul de a proteja o persoană împotriva comportamentului abuziv, amenințător sau intimidant al altor persoane. Nu contează dacă există o legătură de rudenie sau de altă natură între persoanele implicate, dar contează istoricul celor implicați, în sensul în care să fie dovezi care să stea la baza emiterii acelui ordin.

Să aflăm mai multe despre ordinul de protecție din rândurile ce urmează!

În ce condiții se emite un ordin de protecție

Acest ordin poate fi acordat în urma unei cereri depuse de o persoană care se simte amenințată sau intimidată de către o altă persoană.

Un ordin de protecție poate fi emis în situații diverse, când o persoană se simte amenințată sau intimidată de comportamentul abuziv sau violent al unei persoane. Printre condițiile comune pentru emiterea unui astfel de ordin se numără:

  • Comportamentul abuziv: prin care se înțelege orice tip de comportament imoral, neadecvat, care lezează integritatea unei persoane și îi încalcă drepturile. Poate fi vorba de comportament abuziv sau violent, cum ar fi amenințări verbale sau fizice, hărțuire, agresiune sau violență domestică.
  • Agresiune sexuală sau chiar doar tentativă.
  • Hărțuire: și în acest caz vorbim despre diverse forme de hărțuire, nu doar fizică, ci și morală, nu doar în prezență, ci și online.

De asemenea, după ce un astfel de ordin expiră, dacă situația nu s-a îndreptat, poate fi solicitat un alt ordin de restricție.

Este important să menționăm că, în general, ordinul de protecție este emis pentru a proteja victima împotriva comportamentului abuziv, amenințător sau intimidant al altei persoane, iar decizia de a acorda sau nu un astfel de ordin depinde de circumstanțele fiecărui caz. Instanța poate lua în considerare factori precum istoricul comportamentului abuziv, relația dintre victimă și persoana vizată și gravitatea amenințării percepute de către victimă în momentul emiterii ordinului de protecție.

Contează istoricul de condamnare penală când se emite un ordin de restricție?

În ceea ce privește relevanța condamnării penale, acesta poate fi un factor luat în considerare în decizia de a acorda sau nu un ordin de protecție. Dacă o persoană care a fost condamnată pentru infracțiuni care implică violență, abuz sau hărțuire sau există alte dovezi clare ale comportamentului abuziv sau amenințător, atunci instanța poate lua în considerare acordarea unui ordin de protecție pentru a proteja victima împotriva comportamentului respectivului individ.

Cu toate acestea, este important să se menționeze că, în general, ordinul de protecție nu este acordat doar pe baza condamnării penale a unei persoane. În multe cazuri, o persoană poate să depună o cerere de ordin de protecție chiar și în absența unei condamnări penale, dacă există dovezi suficiente care arată că comportamentul abuziv, amenințător sau intimidant al altei persoane reprezintă o amenințare reală pentru securitatea și bunăstarea victimei.

Acordarea unui ordin de protecție depinde de circumstanțele individuale ale cazului și nu este neapărat legată de existența unei condamnări penale. În multe cazuri, instanța poate acorda un astfel de ordin în absența unei condamnări penale, dacă există suficiente dovezi care arată comportamentul abuziv sau amenințător al unei persoane ce prezintă o amenințare reală pentru securitatea victimei.

Nu uitați, dacă aveți nevoie de consiliere și de reprezentare juridică în spețe ce țin de dreptul familiei și nu numai, ne puteți contacta.