De-a lungul timpului am intalnit multe cazuri de divort, fiind vorba despre cauze multiple. Unul dintre fenomenele despre care am mai discutat aici pe blog se refera la faptul ca multe dintre cliente vor efectiv sa isi sperie consortul amenintandu-l ca divorteaza daca nu isi schimba comportamentul. In unele cazuri opresc procesul de divort la cererea clientilor pentru ca sotii se impaca si lasa in urma trecutul. Sau cel putin asa imi dau de inteles.
Ca si avocat, ma bucur ca lucrurile se termina intr-un mod frumos si civilizat, iar familiile se impaca, mai ales acolo unde exista si copii. Asa cum am mai spus, noi avocatii nu suntem un instrument al conflictului, iar daca procesele se incheie cu impacare, nu poate fi decat de bine. Cu toate acestea, nu toate procesele privind divortul au un final fericit.
Sunt clienti care doresc sa mearga mai departe din motive intemeiate si tot ce isi doresc este sa se separe. Aici insa intalnim doua situatii: divort culpa comuna sau divort culpa exclusiva. Sa vedem mai exact despre ce este vorba.
Ce este divortul din culpa comuna
Sa incepem prin a spune ca divortul reprezinta calea juridica a unei casatorii, iar acesta se poate realiza fie prin cale administrativa, notariala sau juridica. Dupa caz insa, atunci cand ambii sot nu ajung la un punct comun, atunci divortul se pronunta de catre instanta de judecata.
In contextul unui divort din culpa comuna, ambii soti vor solicita ca respectiva casatorie sa fie desfacuta insa fara motivarea hotararii. Practic, instanta de judecata nu va trece motivele
care au dus la divort.
Desigur, ca exista si cazul in care judecatorul va putea mentiona in sentinta motivele de divort din culpa comuna doar in contextul in care prin declaratiile martorilor si a interogatoriului rezulta faptul ca ambele parti sunt vinovate. Practic procesul de divort se va incheia din vina ambelor parti.
Ce inseamna divortul din culpa exclusiva
In cazul procesului de divort din culpa exclusiva, sotul sau sotia care a reclamat trebuie sa dovedeasca cu probe vina paratului. Va trebui totodata sa doveasca printr-un raport faptul ca acea casatorie nu mai este posibila. In acest context, martorul are un rol definitoriu. De mentionat faptul ca martorii nu pot fi unul dintre parinti insa pot fi nasii de cununie, fratele sau sora, cat si alte persoane din anturajul sotilor.
In sala de judecata trebuie insa aduse si probe precum inregistrari video sau audio, mesaje text sau email-uri.
Daca se dovedeste ca reclamatul are dreptate, atunci va avea parte de o serie de beneficii: daca familia are copii atunci paratul va trebui sa plateasca pensia de intretinere, va trebui sa deconteze cheltuielile de judecata si sa respecte programul de vizita al minorului. In plus se va stabili si domiciliul minorului cat si exercitarea autoritatii parintesti.
In ambele situatii este nevoie de asistenta unui avocat specializat. Acesta va putea sa indrume persoana inculpata sau paratul pasii pe care trebuie ii urmeze.