A fi parte intr-un dosar penal – 3 reguli esentiale de urmat

Deschiderea unui dosar penal are loc atunci când Poliţia şi Parchetul află că este posibil să fi fost comisă o infracţiune şi fac cercetări pentru a stabili dacă acest lucru se confirmă, cine este vinovat şi dacă vinovatul trebuie trimis în faţa unui judecător pentru a se decide dacă va primi sau nu o sancţiune.

Dacă aţi fost implicat într-un eveniment care ajunge să fie cercetat ca fiind o posibilă infracţiune, este extrem de important să vă informaţi cu privire la ce presupune acest lucru, care sunt etapele prin care veţi fi nevoit să treceţi şi posibilele consecinţe ( indiferent de calitatea pe care o aveţi – făptuitor, suspect, inculpat, martor, persoană vătămată ).

A fi parte într-un dosar penal este o experienţă care are potenţialul de a vă schimba viaţa, din toate punctele de vedere, fiind, pentru multe persoane, inclusiv o experienţă care îi schimbă la nivel personal.

Cu suficientă pregătire, însă, cu răbdare şi cu o strategie bine pusă la punct, chiar şi situaţiile care par nerezolvabile pot să fie îndreptate.

 

avocat sibiu

 

Regula nr. 1 – Acordaţi atenţie deosebită atât la ceea ce spuneţi, dar şi cum spuneţi

 

Indiferent de calitatea pe care o aveţi în dosarul penal în care sunteţi implicat – făptuitor, suspect, inculpat, martor, persoană vătămată -, veţi fi chemat, la un anumit moment (sau chiar de mai multe ori), să daţi o declaraţie cu privire la ceea ce cunoaşteţi despre evenimentul care a avut loc şi/sau în care aţi fost implicat.

Declaraţiile vor fi date atât în faţa organelor de urmărire penală din cadrul Poliţiei, dar şi a celor anume desemnate din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria competentă să soluţioneze dosarul.

Declaraţia va fi consemnată în scris şi va purta, obligatoriu, semnătura dumneavoastră.

Cea mai mare greşeală care se face în această primă etapă (care este şi cea mai importantă), se referă la imprecizia declaraţiei care este dată, din cauza lipsei de pregătire anterioară. Pe scurt, foarte puţine persoane se decid în momentele ce preced declaraţiei ce vor spune, pas cu pas sau ce vor răspunde la întrebările care le vor fi adresate. În domeniul juridic, cuvintele poartă în ele însele o putere aparte şi felul în care este spus ceva, ordinea în care se spune, aspectele pe care se pune emfază, pot face o diferenţă extraordinară.

De multe ori, ceea ce vrem să transmitem şi ceea ce reuşim să transmitem nu se coordonează şi dacă această imprecizie se petrece în cadrul unei declaraţii oficiale, suntem nevoiţi să trăim cu aceste consecinţe, indiferent de intenţiile bune pe care le-am avea.

Cum vă poate ajuta avocatul:

E necesar să reţineţi, în primul rând, faptul că aveţi dreptul să fiţi asistat de un avocat în toate fazele procedurii penale. Deşi prezenţa dumneavoastră este obligatorie, în mod personal, în toate etapele, aveţi posibilitatea legală de a decide să fiţi însoţit de un avocat.

Un avocat cu experienţă pe drept penal o să insiste nu doar pe pregătirea dosarului, dar şi pe a vă pregăti pe dumneavoastră ca participant în acest dosar, din toate punctele de vedere – de la ţinuta personală, limbaj, mod de exprimare, calitatea discursului, conduita de avut pe parcursul cercetărilor şi până la final. Ca în orice altă procedură, un profesionist ştie ce funcţionează şi ce nu. Credem cu toată tăria că pe acelaşi principiu pentru care nu se recomandă administrarea de antibiotice fără un consult medical, în aceeaşi măsură nu ar trebui să ne punem în joc libertatea, liniştea şi securitatea financiară dând o declaraţie în faţa Poliţiei fără un consult juridic anterior sau permanent (adică pe toată durata procedurilor).

Un avocat cu experienţă poate intui întrebările care vă vor fi adresate, va urmări declaraţia pe care o veţi da şi vă va coordona corespunzător astfel încât să nu vă incriminaţi singur sau, în cazul persoanelor vătămate, pentru a obţine cele mai bune şanse de a reuşi atragerea răspunderii celui care v-a neîndreptăţit şi despăgubiri proporţionale.

Un avocat cu experienţă pe drept penal vă va consilia cu privire la ce probe ar trebui să fie administrate în favoarea dumneavoastră şi va ştii cum să gestioneze acele probe care vor fi administrate, la solicitarea organelor de cercetare penală, în vederea tragerii dumneavoastră la răspundere.

În situaţia în care nu reuşiţi să vă angajaţi un avocat anterior momentului în care sunteţi chemat pentru a fi audiat, nu ezitaţi să uzitaţi de dreptul dumneavoastră legal de a nu da o declaraţie şi de a indica că veţi reveni cu una atunci când veţi avea asistenţă specializată.

 

Regula nr. 2 – Fiţi responsabili şi atenţi cu privire la deciziile pe care le luaţi în această perioadă – „pentru cel pregătit de luptă, bătălia e pe jumătate câştigată”1

 

Fiţi generos cu timpul pe care îl alocaţi pregătirii dosarului. Este o situaţie serioasă, producătoare de consecinţe reale, care trebuie tratată ca atare.

Căutaţi să aveţi o conduită ireproşabilă pe perioada cercetărilor, răspundeţi chemărilor şi solicitărilor organelor de cercetare penală cu celeritate. Trataţi situaţia pragmatic şi nu emoţional. Dacă sunteţi cercetat în calitate de suspect sau inculpat, nu luaţi legătura cu persoana vătămată decât dacă sunteţi sfătuit astfel de către avocatul dumneavoastră.

Apelaţi la un avocat.Chiar dacă legea nu vă obligă să aveţi unul (cu anumite excepţii), este o dovadă de responsabilitate, maturitate şi grijă pentru sine să vă angajaţi unul. Mai departe, dacă decideţi să faceţi acest lucru, nu îl alegeţi urmărind, în principal, criteriul financiar. Experienţa ne-a arătat – şi este dovedit din nou şi din nou – că alegerea unui avocat, a unui contabil şi a unui medic pe criteriul „cel mai ieftin” este o greşeală. A gestiona corect un dosar penal presupune o muncă extraordinară, o combinaţie de experienţă, atenţie, timp şi implicare, elemente care, atunci când fac parte dintr-un serviciu prestat de un profesionist, costă.

A avea un avocat priceput atunci când sunteţi parte dintr-un dosar penal nu este o cheltuială, este o investiţie.

 

Aveţi răbdare şi încredere în avocatul pe care vi-l alegeţi. Veţi constata, o dată implicat într-o procedură penală, că soluţionarea unei astfel de probleme durează. Adesea mult mai mult timp decât v-aţi fi aşteptat sau ar fi fost rezonabil să prezumaţi că ar dura. Reţineţi că termenele lungi sunt chestiuni obişnuite, apanajul tuturor dosarelor penale şi nu o chestiune singulară, care vă afectează doar pe dumneavoastră. Pe toată această perioadă este important să lucraţi şi să comunicaţi cu avocatul dumneavoastră, păstrând încrederea ca principiu de bază.


Regula nr. 3 – Uzitaţi de toate drepturile pe care vi le acordă legea sau „să ştii ce să ceri şi ce să faci”

 

Pe parcursul întregii proceduri penale aveţi diverse posibilităţi în care vă puteţi construi apărarea.

Acest lucru înseamnă contestarea unor măsuri, când este cazul, solicitarea de probe, suplimentarea probelor solicitate, apelarea la diverse proceduri ce vor atenua sancţiunile ce pot fi dispuse.

Cum vă poate ajuta avocatul:

De exemplu, în ipoteza în care se iau anumite măsuri, precum sechestrarea unor bunuri, ridicarea permisului de conducere, impunerea unor interdicţii de vă întoarce la locul de muncă, de a vă deplasa în anumite locuri sau chiar arestarea, iar aceste măsuri nu sunt, din diverse motive, legale sau sunt abuzive, avocatul dumneavoastră va putea face contestaşie si va putea cere înlăturarea măsurilor nelegale. Un alt exemplu ţine de etapa ulterioară procedurilor de urmărire penală. Aceasta etapă poartă denumirea de camera preliminară şi este una în care avocatul dumneavoastră poate verifica dacă în cursul cercetărilor de până atunci s-au respectat regulile impuse de lege şi drepturile dumneavoastră, iar, în caz contrar, să ceară unui judecator anularea procedurilor şi a procedeelor probatorii care s-au realizat cu incălcarea normelor legale.

De reţinut este şi existenţa următoarei posibilităţi: atunci când, în calitate de făptuitor, sunteţi, într-adevăr, vinovat de faptele care vi se impută şi nu există nicio excepţie legală ce ar putea fi utilizată în apărare, avocatul poate „negocia”, în mod oficial, cu procurorul de caz un acord prin care acesta din urmă să decidă ce sancţiune vi se va aplica (daca aceasta va consta în amendă sau închisoare), daca va trebui să efectuaţi şi muncă în folosul comunităţii (şi pe ce perioadă) şi/sau să respectati alte obligaţii ( de a nu intra în contact cu anumite persoane, de a nu conduce, de a nu desfăşura anumite activităţi etc. ).

Avocatul vă va oferi suport şi pentru a avea acces (atunci când legea permite) la dosarul de cercetare penală, pentru a vedea ce conţine şi pentru a vă adapta strategia în consecinţă, pentru a vă sfătui când şi în ce cuantum să solicitaţi despăgubiri pentru consecinţele pe care le-aţi suferit ca urmare a faptei comise împotriva dumneavoastră.

 

 

 

1 Miguel de Cervantes

Update cookies preferences