Dreptul muncii – poate un angajator să sancționeze angajații pentru ceea ce fac în timpul liber?

Cu siguranță că toată lumea folosește rețelele sociale. Unii pentru divertisment, alții pentru a descoperi informații sau sub diferite motivații. Însă, deși există libertatea de exprimare și liberă alegere de a posta diverse mesaje, există și o limită a legii. Cea care face diferența între instigare la violență sau poate afecta imaginea cuiva. În ce măsură poate fi un angajat sancționat pentru postările sale în social media?

Avem spețe în care angajații au făcut efort comun de a da în judecată o companie. Motivul? Concedierea din cauza unor postări în social media. Prin sentința judecătorească s-a reușit anularea hotărârii de concediere. După cum bine știți, echipa de avocați la AVM Consult vă stă la dispoziție în orice etapă de reprezentare a unei situații legale sau a unui proces în derulare.

Când ceea ce postați online este disputat legal

Postările din social media sunt practic apariții asumate în spațiul public. Dacă postările în cauză afectează în vreun imaginea angajatorului sau instigă la comportamente nepotrivite împotriva acestuia, se poate ajunge și în situația în care să fiți chemați în instanță. Poate fi invocată postarea în social media drept probă în instanță.

Nu exclude nimeni ca intențiile unui angajator să nu fie unele care merg spre extremă, în sensul în care pot fi interpretate greșit unele aspecte și în plus, postările cu pricina să fie despre viața personală a unui angajat. Există însă și o limită spre posibilitatea de a răspunde disciplinar în acest sens.

Cum vă puteți apăra în astfel de cazuri

Contactați avocatul și urmați întocmai consilierea sa. Una din căile de atac – dacă s-a ajuns în punctul de a cere socoteală în fața legii pentru postări pe rețele sociale care ar afecta în vreun fel angajatorul – este încălcarea GDPR-ului. Monitorizarea a ceea ce un angajat face în timpul său liber și ce postează în social media poate fi la un moment dat și o încălcare a regulamentului general.

Mai apoi, contează și cum poate fi demonstrat prejudiciul adus persoanei în cauză. Sunt postările în cauză cele care au dus la acte, comportamente ce au afectat angajatorul? A avut prejudiciu de imagine? A fost astfel pierdut un contract, a avut de suferit activitatea sa profesională încât veniturile să îi fie afectate?

Calea amiabilă poate soluționa totul

Procesul în instanță poate fi ultimul pas, dar se va ajunge și la asta, mai ales dacă miza este una mare. Dacă nu sunt clauze contractuale pentru ca ambele părți să fie oarecum condiționate să își permită să ia anumite acțiuni sau nu, calea amiabilă poate fi la fel de bine scopul comun al celor două părți implicate. Recomandăm mai întâi de toate consilierea pentru a lua decizii care pot scurta acțiunea legală sau chiar pot rezolva totul până la instanță. Avocați dreptul muncii sunt gata să vă ajute la AVM Consult.

Ce trebuie să faceți: luați contact cu un reprezentant al cabinetului nostru de avocatură. Cereți părerea specialistului și stabiliți o întrevedere. Costurile sunt flexibile, abordarea problemei întotdeauna una profesională.

Update cookies preferences