Cum modifica pandemia modul de a face business? Viziunea avocaților | Ep. 2 Moga & Mondea Attorneys at Law

Cuvantul cheie pentru perioada in care ne aflam este ”prudenta”. Societatile  se axeaza pe sectoarele de actvitate care aduc deja profit, iar investitiile pe termen lung sunt privite cu mare circumspectie. De altfel, ne confruntam cu mai multe piedici ca oricand. Activitatea Registrului Comertului a fost mult ingreunata in perioada de pandemie. Multa vreme a fost interzisa prezenta fizica in Oficiul Registrului Comertului, iar acest lucru a condus la instaurarea unei bariere de comunicare.

Daca pana in martie infiintam 12-14 societati intr-o luna, la momentul de fata numarul a scazut la jumatate. Operatiunile comerciale care presupun asumarea unor riscuri au scazut semnificativ. Vorbesc aici de fuziuni, extinderi ale sectoarelor de activitate, infiintari de noi puncte de lucru etc. Antreprenorii se axeaza pe mentinerea in viata a activitatii si mai putin asupra aventurilor financiare.

Cu toate acestea, am observat ca exista deschidere pentru gasirea unor noi piete, cel mai des in afara tarii. Poate ca este normal ca atunci cand mediul de afaceri intern devine sufocant, sa incerci sa gasesi ape mai linistite. Personal, colaborez cu mai multe societati de avocatura din strainatate, fata de care am dobandit incredere, altfel nu m-as aventura sa consiliez investirori pe pietele din afara.

Firme cu care lucrez de ani buni pe piata romaneasca, au decis brusc infiintarea de noi sucursale, reprezentante fiscale sau chiar alte entitati, in afara tarii, unde s-au luat masuri fiscale mult mai avantajoase decat la noi. Sunt sectoare de activitate pe care devine mai iefin sa investesti in afara tarii, decat sa mentii pe linia de plutire activitatea aici. Vorbesc desigur de afacerile pentru care acest lucru este posibil, cum ar fi firmele de soft sau de IT, care lucrau si pana acum la proiecte internationale si care nu au nevoie de active corporale atat de insemnate. Pe de alta parte, pentru producatori sau pentru firmele de constructii, de exemplu, nu este atat de usor sa muti activitatea in alta parte, astfel ca principalele masuri sunt reducerea de personal la nivel de conducere sau mutarea personalului in sectoarele de activitate mai profitabile.

De altfel, firmele de constructii cu care lucrez par sa nu resimta efectele pandemiei atat de puternic. Cererea pe piata imobiliara este inca foarte puternica, preturile nu au scazut, ba chiar dimpotriva, singura problema fiind forta de munca. Daca la nivel de conducere, am observat concedieri sau reduceri de personal, la nivel mai jos, muncitorii in constructii si dirigintii de santier sunt inca la mare cautare. Odata cu venirea pandemiei a devenit si mult mai dificil sa aducem forta de munca din afara, din tari mai putin dezvoltate, datorita problemelor de logistica.

Sectorul de litigii este in crestere. O preocupare importanta a societatilor comerciale in aceasta perioada este strangerea de capital din toate resursele posibile, iar atunci cand nu mai sunt bani, recurgi la rezerve, la datorii neplatite de partenerii contractuali, la ruperea relatiilor cu colaboratorii care nu platesc de mai multa vreme. Litigiile, chiar daca nu sunt o solutie pentru infuzia de capital pe termen scurt, pot fi o solutie mai avantajoasa decat imprumuturile cu dobanda pentru firmele care isi permit in aceasta perioada sa sustina procese. Ca avocat specializat pe drept comercial, recomand clientilor mei sa recurga si la acest instrument, la colectarea datoriilor neplatite prin instanta sau arbitraj, avand in vedere ca perioada pandemiei s-ar putea finaliza cu mai multe firme in insolventa sau faliment, in incapacitate de plata, iar unele debite ar putea ramane necolectate daca se actioneaza prea tarziu.

Sursa: legalmarketing.ro

Update cookies preferences