“Succesul este premisa inițierii oricărei relații profesionale și oricărui demers judiciar. Nu mergem în instanță ca să pierdem.”
Sunteți unul dintre avocații sibieni cu experiență în sfera dreptului penal. Care sunt principalele provocări pe care le întâmpină un avocat specializat în acest domeniu?
Pentru mine, cea mai mare provocare este să reușesc să îl determin pe client să aibă atitudinea potrivită față de problemele cu care se confruntă. Eu știu întotdeauna ce este mai bine pentru clienții mei, pentru că evaluez situația la rece și știu ce urmează, însă presiunea acuzațiilor penale îi determină pe mulți să nu vadă ce este în avantajul lor. De multe ori este de înțeles. Întotdeauna primele trei zile ale unei anchete sunt cele mai grele. Vinovat sau nevinovat, acelea sunt momentele în care presiunea este cea mai ridicată, iar acest lucru este de multe ori intenționat de organele statului. Incep interogatoriile, perchezițiile în casă, în firmă, asupra mediilor informatice, rețineri, arestări etc.. Să îl ajuți pe om să își păstreze echilibrul în această perioadă și să abordeze corect fiecare pas, este absolut esențial.
Infracțiunile din domeniul dreptului penal presupun un grad ridicat de complexitate și interdisciplinaritate a domeniilor? Cum arată portretul avocatului specializat în această arie de practică?
Ore târzii, viață personală aproape inexistentă, dar și satisfacții. Muncesc 13-14 ore pe zi, altfel nu faci față. Un dosar penal complex poate avea și 300 de volume. Ca să îl înțelegi și să pregătești o apărare pertinentă este nevoie de timp. De multe ori mi s-a întâmplat să ma aflu în cabinet la ora 4-5 dimineața, recitind anumite file din dosar ca să fiu sigur că nu mi-a scăpat ceva înainte de sedința de judecată. Merg la specializari în fiecare an. Anul acesta am în vedere un curs de specializare în Sicilia, la Institutul Internațional de Justiție Penală și Drepturile Omului din Siracusa. Conlucrarea cu experți este de asemenea indispensabilă în cauzele penale. Uneori discut ore întregi cu experți din diferite domenii pentru a înțelege toate particularitățile unei cauze. Medici, ingineri auto, experți contabili, fără ei nu poți înțelege în profunzime cazul cu care te confrunți.
Care sunt infracțiunile care generează cele mai multe dosare în sfera dreptului penal – focus pe centrul țării?
Practic dreptul în Sibiu. E un oraș relativ liniștit față de alte zone ale țării. Nu avem de a face cu clanuri mafiote, grupări infracționale specializate în diferite infracțiuni etc. Sunt multe rechizitorii în care văd acuzația de ”constituire a unui grup infracțional organizat”, iar când încep să citesc dosarul îmi dau seama că este vorba fie de câțiva copii scăpați de sub grija părinților sau de funcționari publici depășiți de situație, dar aproape întotdeauna lucrurile nu sunt ceea ce par la prima vedere. De multe ori acuzațiile sunt exacerbate pentru a justifica o arestare sau un sechestru pe avere. Aici reacția apărării trebuie să fie promptă. Nu se poate aștepta până la judecată.
Care este ponderea dosarelor din sfera dreptului penal în dinamica activității pe care o desfășurați?
În instanță, cauzele penale au o pondere de 10% din totalul cauzelor. Majoritatea cauzelor sunt civile. Nu sunt mulți avocați specializați în drept penal în Sibiu, iar când apare o cauză penală importantă sunt cam aceleași fețe în instanță. Pentru mine dreptul penal este o pasiune. Încă din facultate mi se părea că orice alt domeniu pălește pe lângă dreptul penal. Nici la televizor nu vei vedea niciodata un film făcut după avocați specializați în drept fiscal sau drept maritim, pentru că pur și simplu nu ar avea aceiași savoare. Am clienți vechi din domeniul bancar și din domeniul asigurărilor, pe care nu am nici o intenție să îi părăsesc pentru că avem deja o relație și am avut mult succes împreuna, însă marea majoritate a dosarelor pe care le angajez sunt din domeniul dreptului penal.
Cum este consacrat rolul și locul avocatului în procesul penal?
Regulile procesului penal cosacră ”principiul egalității de arme”. Avocatul reprezintă polița de asigurare a respectării acestui principiu. Multă lume înțelege greșit rolul avocatului. Eu nu invăț clienții să mintă sau să ascundă săvârșirea unor infracțiuni, iar cine îmi cere acest lucru este poftit afară din birou imediat. Ca avocat, rolul meu este să mă asigur că legea este respectată față de clientul meu. Pe scurt, acest lucru înseamnă să mă asigur că poliția, procurorul, judecătorul, îi respectă clientului drepturile de orice fel. În acest context, propun probe în favoarea clientului, argumentez insuficiența probelor deja existente la dosarul cauzei pentru a justifica soluții de achitare, insist în reținerea circumstențelor atentuante atunci când este cazul, îl învâț pe client cum este mai bine să declare astfel încât declatația lui să nu fie interpretată greșit sau dacă este bine sau nu să dea declarație în general. Este important să ai de partea ta o persoană care știe legea la fel de bine la cei care te acuza, pe cineva care ti-o poate explica raportat la cazul tău concret și sfătui cu privire la măsurile pe care să le iei pentru ca situația să fie finalmente cât mai ușoară.
În privința cazuisticii, portofoliului de clienți – care sunt indicatori relevanți pentru biroul de avocatură pe care l-ați fondat?
Personal, gestionez aproximativ 300 de dosare pe rolul instanțelor din toată țara la acest moment. Unele dosare au deja termene de judecată, altele se află în procedura prealabilă, însă volumul de muncă nu e mic. Partenerii mei se confruntă cu cifre similare. Față de judecători, care gestionează un numar de aproximativ 900 de dosare/an la instantele din Sibiu, cred că stăm bine. Diferența față de judecători este că eu îmi permit să aleg dosarele. Nu refuz dosare pe criterii de complexitate sau obiect, ci numai atunci când îmi dau seama că încărcătura deja existentă nu îmi permite să fac o apărare eficientă, sau dacă am de a face cu persoane dificile, ori petiționari de profesie. Relația cu omul este foarte importantă și dacă eu cred că nu vom putea avea o relație bună, demersul nostru nu poate avea succes. Ori, succesul este premisa inițierii oricărei relații profesionale și oricărui demers judiciar. Nu mergem în instanță ca să pierdem.
În accepțiunea dumneavoastră, cum se poate face prevenție într-un mod eficient? Care sunt actorii responsabili?
Educația este cel mai important mijloc de prevenție. Educația civilizează, crează oportunități de asigurare a mijloacelor de existență, dar și respect pentru valorile comune. Totul pornește de la educație. Mulți nici nu cunosc legea sau consecințele incălcării acesteia. Nu sunt adeptul pedepselor mai aspre sau al măsurilor radicale ( castrări chimice, pedepse cu moartea, detențiune pe viață, etc.), ci al civilizării populației. Frica înrăiește omul, nu îl face mai bun. La fel și închisoarea. Se poate face prevenție prin educație juridică în școli ( si aici doresc să îl felicit pe domnul judecător Cristi Danileț pentru inițiativele sale ), prin mărirea bugetului pentru educație și prin măsuri care să faciliteze accesul celor fără mijloace financiare la educație. De asemenea, judecătorii, procurorii și avocații ar trebui să aibă dreptul să se exprime mai des în public, în emisiuni, la radio etc., pentru a moraliza populația.
Care ar fi, în opinia dumneavoastră, trei dintre cele mai importante reglementări în materie procesual penală care ar trebui să fie adoptate în viitor?
Mă bucur că m-ați întrebat.
Dreptul martorului de a nu da declarație dacă prin declarație s-ar putea autoincrimina. Acest drept este deja de mult consacrat în Constituția Americană, în cadrul celui de-al 5-lea Amendament la Constituție. Refuzul martorului de a declara anumite aspecte care ar putea să îl supună unor acuzații penale este exprimat popular prin sintagma ”pleading the 5th”. La noi, de multe ori sunt chemate persoane față de care există o suspiciune, iar dacă refuză să dea declarație ( drept recunoscut doar inculpatului ), se întocmește dosar penal pentru mărturie mincinoasă. CCR a dat o decizie semnificativă acum o luna chiar cu privire la acest aspect.
Trebuie reglementate sancțiuni concrete pentru nerespectarea legii de către autorități in cursul procesului. Astăzi Codul prevede sancțiuni obligatorii față de organele judiciare doar pentru anumite încălcări ale prevederilor legale, iar pentru marea majoritate a încălcărilor se arată că se va aplica nulitatea actului ”doar dacă prin încălcarea legii s-a produs o vătămare”. Această expresie generală si ambiguă conduce la nenumărate abuzuri din partea autorităților.
Înregistrarea obligatorie a audierilor de martori și inculpați. Un cuvant, sau o expresie consemnată diferit, poate face o diferență enormă. În prezent, declarațiile părților sunt consemnate de poliție sau procuror și se întâmplă să nu fie redate aspecte absolut esențiale sau nuanțe care pot schimba cu totul sensul unei declarații, iar judecătorul care citește acea declarație nu își poate face o părere corectă cu privire la mesajul care s-a dorit a fi transmis. Uneori se fac omisiuni chiar intenționate, iar persoanele în cauză, care nu au pregătire juridică, nu sesizează și semnează declarația.
Care sunt obiectivele pentru perioada 2020-21?
Obiectivul meu principal este să finalizez o specializare în Italia, la Institutul Internațional de Justiție Penală și Drepturile Omului din Siracusa, unde se organizeaza cursuri de specializare la cel mai înalt nivel pentru avocați, procurori și judecători în penal. Aș vrea să organizez cel puțin două conferințe anul acesta la Univeristatea din Sibiu, după ce va trece perioada de distanțare socială. Sunt adeptul conferințelor interactive în mediul academic cu privire la aspecte practice ale dreptului și sunt întotdeauna în căutare de ”talente„ noi. Având în vedere încărcătura deosebită de dosare pe partea de ”white collar crime”, vreau să extind colaborările cu alte case de avocatură specializate pe acest domeniu, iar nu în cele din urmă sper ma și odihnesc. Maldive ar fi de vis.
Sursa: legalmarketing.ro