Impotriva clientului nostru, societate de construcţii, au fost introduse 12 cereri de sechestru asupra terenurilor pe care le are în proprietate. Noi am cerut instanţelor de judecată respingerea acestora şi am câştigat

In perioada februarie – mai a anului 2023, avocaţii din cadrul Cabinetelor de Avocat Moga & Mondea au obtinut in instanta respingerea a peste zece cereri de sechestru asupra imobilelor terenuri aflate in proprietatea unui client care desfasoara activitati de construcţii şi dezvoltare imobiliara.

Cererile de sechestru au fost formulate de diferite persoane din judeţul Sibiu, in urma unor neintelegeri privind lucrarile efectuate de dezvoltatorul imobiliar.

Clientii dezvoltatorului imobiliar si-au exprimat nemultumirea fata de cresterea preturilor la materialele de constructie, motiv pentru care au promovat cereri de instituire a sechestrului asigurator asupra unor terenuri detinute de dezvolatorul imobiliar, pentru recuperarea avansurilor platite. S-au invocat contractele notariale incheiate cu clientul nostru.

Am invocat in fata instantelor de judecata faptul ca acele contracte notariale nu pot duce automat la restituirea avansurilor platite prin executare silita, pana cand o instanta de judecata nu verifica intai daca majorarea semnificativa a preturilor la materiale se datoreaza culpei dezvoltatorului sau este o chestiune care tine de conditiile de piata actuale.

De retinut: nu orice contract notarial este titlu executoriu, ci doar acele contracte notariale prin care se constata ca o parte datoreaza unei alte parti o suma fixa de bani, pana la o anumita data; doar acelea pot fi executate silit direct, fara a se trece prin instanta de judecata. In cazul in care este vorba de un contract notarial prin care se instituie diferite obligatii pentru fiecare dintre parti, este necesar ca partile sa demareze proces in instanta daca se considera prejudiciate. In mod evident, in cazul nostru ar fi fost necesar sa se treaca printr-un proces pana sa se recurga la executare silita, iar acest lucru a reprezentat motivul principal de succes in respingerea cererilor de sechestru impotriva clientului nostru.

Avocatii nostri sunt specializati in proceduri de executare silita. Consultarea unui avocat specializat este foarte importanta pentru orice demers in justitie, iar costurile pe care le poate presupune o greseala, precum cea facuta de adversarii nostri din exemplul de mai sus, pot fi mult superioare costurilor pe care le presupune angajarea unui avocat specializat.