Majoritatea legilor privind societatile comerciale sunt invechite. Cele mai multe dintre ele au fost concepute la inceputul anilor 90`, cand economia capitalista nu era inca dezvoltata in tara noastra, iar majoritatea problemelor nu erau inca identificate.
Astazi, dupa mai bine de 30 de ani de cand am trecut la economia de piata, inca au ramas in legislatie disfunctionalitati grave. Una dintre ele este procedura “interventiei” impotriva mentiunilor efectuate la Registrul Comertului.
Sa explic:
Dupa infiintarea unei societati comerciale, orice modificare, spre exemplu a structurii de actionariat, a organelor de administrare, a cenzorilor, majorari de capital social, si in general, orice inregistrare care priveste societatea, se realizeaza prin depunerea la Registrul Comertului a unei cereri de mentiuni cu privire la modificarea intervenita, la care se alatura documentele care atesta respectiva modificare.
Legea prevede ca orice persoana interesata poate sa depuna ( chiar si prin email ) cerere de interventie impotriva mentiunii respective. Acest lucru inseamna ca modificarea solicitata va fi blocata pana la momentul la care o instanta de judecata va decide daca modificarea poate fi operata sau nu.
Aceasta operatiune de verificare efectuata de instanta nu este o simpla formalitate, ci reprezinta un proces in adevaratul sens al cuvantului, purtat intre societate, persoana care a cerut modificarea si persoana care a facut cerere de interventie, presupunand termene de judecata, infatisari, cai de atac si asa mai departe. Intreaga procedura poate sa dureze pana la 2 ani, timp in care modificarea cerute Registrului Comertului ramane inoperanta.
Acest lucru poate sa duca la un blocaj in activitatea societatii comerciale. Sa dam un exemplu: suntem in situatia in care administratorul societatii nu mai poate exercita functia, fiind necesar sa plece din tara. Se procedeaza la inlocuirea administratorului. Se cere Registrului Comertului sa ia act de aceasta modificare. Un competitor urmareste pe site-ul Registrului Comertului societatea care are nevoie sa faca modificarea si face cerere de interventie, blocand astfel modificarea pentru cateva luni pana la cativa ani de zile, ceea ce pune societatea in imposibilitate de a-si administra activitatea, sau poate de a incheia un contract ravnit si de competitor.
Solutii exista, insa trebuie sa te orientezi catre un avocat specializat in drept comercial, iar in Sibiu nu sunt multi avocati care se ocupa de problemele societatilor comerciale.
In primul rand, ar trebui modificata legea pentru a evita astfel de abuzuri.
Pana atunci, va recomandam sa va adresati avocatilor din Sibiu de la Moga & Mondea, care au asistat in trecut societati romanesti importante, fiind implicati in peste 400 de litigii de drept comercial in perioada 2020 – 2021, dar si investitori straini, cu atat mai putin obisnuiti cu disfunctionalitatile legii noastre.
Avocat Moga Serban – partener fondator in cadrul Moga & Mondea
Baroul Sibiu