Atunci cand se vorbeste despre un divort, atat bunurile cat si datoriile acumulate pe parcursul casniciei sunt supuse impartirii, in functie de legislatia din tara respectiva in care are loc procesul de divort. Totusi, aceste reguli privind impartirea datoriilor pot varia in functie de anumite conditii, de aceea parerea unui avocat este necesara in acele conditii.
Venim in acest articol cu explicatii mai detaliate despre acest acest proces si aflam daca la divort se impart si datoriile, pe langa bunurile adunate de-a lungul casniciei. Daca va aflati la momentul de fata in aceasta postura este bine sa aflati mai multe informatii despre ce implica acest proces si la ce sa va asteptati.
● Pentru prima si prima data, se identifica si evalueaza toate datoriile acumulate in timpul casniciei. In aceasta categorie intra imprumuturile bancare, credite, datorii fiscale, ipoteci, credite auto si asa mai departe. Aceste datorii sunt unele care intra in categoria acelor sume comune, mai ales daca ambii parteneri s-au consultat cu privire la acest aspect.
● In anumite cazuri, datoriile pot fi clasificate ca fiind datorii comune, acumulate in timpul casniciei si sunt considerate a fi responsabilitatea ambilor soti sau in celalalt caz, aceste pot fi denumite datorii separate, care pot fi aduse in casnicie de catre unul dintre soti, si bineinteles ca pot fi tratate diferit. Fiecare caz de acest fel este unic si se iau masuri pliate pe acest aspect care sa ii impace pe ambii parteneri.
● Dupa acest proces de evaluare, se stabileste modul in care acestea vor fi impartite intre cei doi soti. In unele tari sau state se urmeaza principiul comunitatii de bunuri, unde toate datoriile acumulate in timpul casniciei sunt impartite in mod egal intre soti. Tara noastra a adoptat acest criteriu, cu exceptia unor situatii speciale. Ambii soti sunt considerati responsabili pentru datoriile contractate in timpul casatoriei.
● Un ultim pas in acest proces consta in stabilirea divortului semnat de ambele parti implicate. Se va stabili ulterior aceasta ce tine de datorii, urmand ca aceasta sa fie in vigoare cat mai repede posibil. Instanta va avea un ultim cuvant legat de acest lucru, asadar va recomandam rabdare si ghidare din partea unui avocat pe toata durata procesului.
Speram ca acest articol a fost unul folositor pentru dumneavoastra si v-a raspuns la anumite intrebari ce tin de sfera juridica. Va spunem prin intermediul acestui articol ca noi, in cadrul cabinetului nostru va stam la dispozitie cu sfaturi, detalii si chiar putem interveni daca ne solicitati prezenta. Dorim sa ajutam cat mai multe persoane care trec printr-un asemenea proces si nu stiu exact care sunt procedurile.
Contati pe ajutorul AVM Consult – lasati aceste detalii în grija noastra!
Site-ul nostru oficial avmconsult.ro va sta la dispozitie pentru informatii mai pe larg privind aceste proceduri. Va recomandam sa apelati la un avocat care detine experienta si cunostinte despre astfel de cazuri pentru a va putea rezolva asa cum trebuie situatia.