Atunci când o firmă implică doi sau mai mulți investitori, pot să apară conflicte de interese, financiare etc. Cum poate unul dintre acești să iasă din firmă deși celelalte părți nu sunt de acord? Dacă sunt doi sau mai mulți colaboratori care își doresc încheierea colaborării aveți două variante.
- De comun acord
Este cazul ideal, în care firma este lichidată, se vinde tot ce se poate și se împart bunurile sau resursele financiare.
- Pe cale legală
Când unul sau mai mulți asociați nu sunt de acord cu retragerea celeilalte părți implicate, apar, inevitabil conflictele. Aveți nevoie de sprijin juridic în acest caz.
De ce își dorește un colaborator retragerea
Asociații au responsabilități împărțite și de la acest punct pot porni tot felul de situații conflictuale. Poate fi vorba de faptul că o persoană nu își poate îndeplini în continuare îndatoririle, din lipsă de timp, resurse etc. La fel de bine poate fi vorba despre pierderea interesului de a mai colabora cu anumite persoane, considerând că ceilalți aduc daună societății sau nu se gândesc la interesul și binele comun.
Cert este că indiferent de motive, încheierea colaborării în mod legal fără probleme și pașnic presupune acordul tuturor asociaților. Când nu se întâmplă asta, ajungeți la avocat.
Care este soluția?
Desfacerea unei asocieri este soluția. Dacă părțile nu ajung la cale comună, la mediere, această situație nu mai este posibilă. Depinde însă și de clauzele incluse în contract de la bun început, în actul constatativ.
Poate fi posibilă și ofertarea pentru vânzare. Cel care dorește retragerea își poate vinde cota parte din societate sau invers, ofertează pe ceilalți asociați să cumpere și să rămână unic deținător.
Menționăm că
Nu este în avantajul vostru să ieșiți dintr-o societate pe căi reprobabile. Ceilalți sau celălalt asociat poate invoca excluderea din firmă a asociatului, dacă acesta nu își îndeplinește obligațiile. Ca formă de protest spre exemplu, își neglijează taskurile sau nu mai aduce aport în societate dintr-un motiv sau altu.
Actul constitutiv al societății ne oferă detalii din start despre posibila cale legală. Retragerea din colaborare, sub ce termeni și condiții, depinde de clauze sau tocmai de inexistența lor. Puteți face apel și la bunăvoință în cele din urmă.
Nu în cele din urmă vă amintim despre prevederile legii, lit. c) a art. 226 alin. (1) din Legea societăților. Dacă unul din asociați iese din această colaborare, pierderile ar putea fi destul de mari, destabilizând afacerea.
Însă, indiferent că vorbim despre administrator sau nu, vă puteți retrage dintr-un astfel de proiect. Avocatul va fi elementul cheie care să vă ajute, pentru a nu renunța în zadar la pretenții și beneficii, ci să vă apărați interesele.
Cât durează un astfel de proces? Nu putem spune clar, depinde de evoluția cazului conform cu deciziile pe care le iau și ceilalți asociați. Ce știm clar este că vă putem ajuta și că echipa noastră este formată din avocați cunoscători ai limbii engleze și germane. Astfel, putem prelua și în cazul în care asociații sunt persoane de naționalitate străină.