Reabilitarea judecătorească, conform Codului Penal – ce ar fi bine să știți

Pentru toți cei interesați, ce este și ce implică reabilitarea judecătorească, conform Codului Penal, este ceea ce veți descoperi în rândurile ce urmează. Art. 166 din Codul Penal reglementează acest aspect, fiind vorba despre cererea către judecătorie ca un condamnat să fie reabilitat.

Ce presupune, de fapt, reabilitarea judecătorească

Este termenul ce definește trecutul juridic al unui condamnat. Pentru cei care sunt interesați de acest lucru, vor deschide acțiune în instanța. Drept urmare, solicitarea sa va fi despre redobândirea unor drepturi cetățenești, ce i-au fost interzise sau suspendate din cauza condamnărilor sale. Acestea trebuie să fie prescrise sau ispășite.

O astfel de acțiune în instanță vizează interesul de a-i fi ridicate anumite interdicții, de repunere în drepturi. Poate fi vorba implicit de cele părintești, spre exemplu. Echivalează cu o cerere de reintegrare în societate, cu toate drepturile depline ce rezultă din asta. În plus, solicită și ștergerea consecințelor condamnării. Ca excepție, nu poate fi solicitată punerea în funcție sau reangajarea pe un anumit post, așa cum a fost înainte de o condamnare.

reabilitare judecătoreasca

Când poate fi efectuată o astfel de solicitare

Există un termen de respectat, dată de la care poate fi solicitată reabilitarea judecătorească. Termenul acesta se referă la data de la care a fost finalizată executarea pedepsei. După caz, poate fi data de la care se va împlini termenul prescripției.

Nu va conta câte condamnări sunt la activ. Reabilitarea judecătorească poate fi cerută pentru fiecare fapta în parte.

Pot fi făcute astfel de solicitări:

  • După ce au trecut 10 ani. Acest termen se referă la cei care au avut condamnări pe viață la activ sau la cei în cazul cărora au intervenit grațierea ori liberarea condiționată.
  • După ce au trecut 7 ani. În acest caz vorbim de cei care au avut la activ pedepse cu închisoarea, cu executare, pedepse de peste 10 ani.
  • După ce au trecut 5 ani – în cazul celor care au avut o condamnare de la 5 la maxim 10 ani.
  • După ce au trecut 4 ani – pentru cei care au avut pedepse de la 2 la maxim 5 ani de închisoare.

Pentru amendă penală, calcularea termenului se va realiza în funcție de data de la care a fost plătită amenda sau data de la care acesta a fost prescrisă.

Apelați cu încredere la avocat pentru reabilitare judecătorească

În portofoliul cazurilor de drept penal sunt și cele de reabilitare judecătorească pe care le-am preluat. Apelați cu încredere la avocat. Este necesară formularea unei cereri, depusă la instanță. De la consiliere și până la reprezentare în fața instanței de judecată, vă putem ajuta. De ce menționăm acest lucru? Pentru că, dacă cererea depusă nu va fi admisă, nu mai aveți acest drept până la următorul an de zile. De ce ar fi respinsă o astfel de cerere? Se iau în calcul și dacă v-ați achitat de toate îndatoririle judecătorești și ați respectat termenii, așa cum reiese din legea în vigoare.

Puteți cere reabilitarea judecătorească fie că este vorba despre o faptă gravă sau mai puțin gravă.

Update cookies preferences