Revin procesele pe “dare in plata”

De curand a trecut de promulgare o lege foarte buna pentru cei care au datorii la banci. Presedintele a semnat  o modificare Legea darii in plata, care va aduce linistea multor persoane care au contractat credite in franci elvetieni si care au probleme financiare grave in acest moment.

In 2017, cand s-a dat prima oara Legea darii in plata, am fost solicitat ca avocat atat de banci, cat si de unii consumatori, in zeci de procese, care aveau ca obiect scutirea consumatorilor de datorii dupa darea in plata a imobilelor. Bineinteles ca nu angajam procese impotriva bancilor care imi erau clienti, doar daca era vorba de alte banci decat cele din portofoliu, iar acest lucru imi era benefic pentru ca obisnuiam sa castig aproape toate procesele pentru banci pe dare in plata. Asa era legea facuta, incat imi permitea sa fac acest lucru. Era foarte interpretabila in 2017, iar judecatorii imi dadeau dreptate cand argumentam ca nu exista impreviziune.

Acum lucrurile s-au schimbat. Legea a devenit foarte transanta. Daca valoarea obligatiei de plata a crescut cu mai mult de 50% si se respecta si celelalte conditii din lege, consumatorul va putea apela la un avocat specializat pe drept bancar si pe dare in plata, iar sansele de reusita vor fi considerabile.

Bineinteles ca vor trebui respectate si celalalte conditii prevazute in lege pentru a scapa de datorii, bancile urmand sa fie foarte atente la orice detaliu care poate sa duca la esecul procedurii, insa acum, cel putin, lucrurile sunt clare.

Sunt putini avocati specializati pe drept bancar in Sibiu sau care au intrat in astfel de procese. Multe dintre solicitari pentru astfel de procese mi-au venit de la Bucuresti. E un domeniu foarte greu pentru ca presupune mare atentie la detaliu. Un singur cuvant spus prost in proces de avocat, o singura propozitie sau o nuanta din contractul de credit poate insemna castigul sau pierderea procesului.

Asteptam un val de procese pe dare in plata in urmatoarea perioada, inclusiv in Sibiu, unde s-au cumparat locuinte orbeste in ultimii ani.