Solutie favorabila de anulare a sechestrului instituit asupra partilor sociale detinute de clientul nostru in cadrul unui SRL

In cursul lunii iunie a anului 2023, domnul avocat Moga Serban a obtinut o solutie definitiva la Tribunalul Galati prin care a fost anulat sechestrul instituit asupra partilor sociale detinute de client in cadrul unei societati comerciale.

 

Potrivit legislatiei actuale, executarea silita se poate face si asupra partilor sociale pe care debitorul le detine in cadrul unei societati comerciale; legea s-a schimbat de mai multe ori in acest sens. La un moment dat, legiuitorul a considerat ca asocierile in cadrul societatilor cu raspundere limitata au un caracter foarte personal si astfel nu pot fi executate silit partile sociale pe care un asociat le detine in cadrul unor astfel de societati, pentru ca acest lucru ar presupune obligarea asociatilor ramasi sa ramana in raporturi de colaborare cu asociatul nou intrat, ca urmare a unei proceduri de executare silita.

In procedura existenta in prezent, executorul judecatoresc va verifica evidentele Registrului Comertului, iar in cazul in care debitorul detine calitatea de asociat intr-o societate cu raspundere limitata, va pune sechestru asupra partilor sociale, dupa care le va scoate la licitatie publica, iar cu banii obtinuti il va indestula pe creditor. De asemenea, creditorul are posibilitatea de a cumpara el insusi, in anumite conditii, partile sociale, platind cu creanta.

Anularea sechestrului este importanta si pentru faptul ca actele de executare intocmite ulterior sechestrului urmeaza a fi de asemenea anulate, cata vreme existenta unui sechestru valabil incheiat reprezinta o conditie esentiala pentru vanzarea bunurilor la licitatie de catre executorul judecatoresc.

 

Avocatii din cadrul Cabinetelor de Avocat Moga & Mondea sunt specializati in executare silita si va pot consilia sa aflati daca executarea pornita impotriva dvs. respecta procedura legala, daca este posibila contestatia si care ar fi beneficiile patrimoniale ale unui asemenea demers.

Anual sunt anulate mii de executari silite, fie pentru ca sunt prescrise si perimate, fie pentru ca se executa bunuri care nu sunt supuse executarii, fie pentru ca debitele sunt calculate eronat, sau ca titlul executoriu ( contractul care sta la baza executarii silite ) are diferite vicii sau contine clauze contrare legii.

Anularea executarii nu se face automat, ci doar ca urmare a unei contestatii la executare, prin intermediul instantei si cu asistenta unui avocat specializat in executare silita.