Specializare la Siracusa, Italia (Institutul International pentru Justitie Penala si Drepturile Omului)

Anul acesta atentia mea se indreapta catre Institutul International pentru Justitie Penala si Drepturile Omului de la Siracusa, Italia. Pasiunea mea inca din facultate este dreptul penal. Fie ca este vorba de domeniul bancar, de domeniul societar sau de apararea unor clienti persoane fizice, dreptul penal m-a pasionat inca de la inceput. Intelegerea fenomenului infractional, intelegerea conceptului de pedeapsa, respectarea drepturilor omului in cadrul procesului penal, acestea sunt baza oricarui penalist, insa ele pot fi intelese numai dupa ce citesti foarte mult.

Pentru a argumenta incalcarea unor drepturi fundamentale ale clientului tau sau pentru a convinge un judecator sau o Curte de Justitie Penala de nevinovatia clientului, de pedeapsa cea mai potrivita, trebuie ca avocat, sa intelegi in primul rand ce a fost in mintea clientului tau, ce l-a determinat sa actioneze intr-un anumit fel, care este cel mai potrivit mod de a-l convinge sa nu repete conduita avuta in trecut.

O pledoarie convingatoare trebuie sa aduca ceva in plus fata de pledoaria procurorului de caz, trebuie sa stii mai multe decat adversarul, sa ai dreptul de partea ta, cum s-ar spune.

De aceea, aleg sa continui studiile, chiar si acum dupa 30 de ani, desi nu este primul institut de perfectionare pe care il urmez.

La Siracusa, intr-o institutie de excelenta academica, s-a format un program de specializare a avocatilor penalisti pe strategii de aparare in dosare penale si drepturile omului.

Pe langa ocazia cunoasterii unor personalitati de prestigiu din alte tari, chiar din afara Europei, care isi prezinta tehnicile desavarsite de-a lungul carierei, mai este si peisajul, care este superb. Sudul Siciliei este cu totul special.