Violenta in familie

Violenta in familie – ce poate face o femeie singura ?

Vad in domeniul meu cazuri de violenta domestica absolut tulburatoare. Sibiul nu este ferit de acest fenomen. Le respect pe doamnele care isi fac curaj sa isi ia soarta in mana si decid sa vina la avocat la fel de mult cum le respect pe cele care raman cu sotul si indura din dragoste sau din speranta de mai bine. Ambele sunt luptatoare. Observ ca multe femei nu cunosc care sunt armele pe care le au la indemana atunci cand sunt victimele abuzurilor barbatilor si se tem, ca poate daca vor reactiona, gresesc, ca poate nu au cu totul dreptate. Le asigur ca nu este asa. Putem face destule. Posibilitatile pe care ni le da legea nu sunt deloc iluzorii, ordinul de protectie nu este deloc doar o chestiune pe care si-o permit oamenii bogatii sau pe car o vedem in filme.

De principiu, cand o doamna se adreseaza cabinetului meu de avocatura, ii prezint urmatoarele variante:

  1. Daca a existat violenta ( chiar si numai sub forma de amenintari sau limbaj trivial repetat ) si aveti un martor, o inregistrare, un certificat medico-legal, putem obtine un ordin de protectie impotriva sotului. Ordin de protectie inseamna o hotarare judecatoreasca care sa il oblige pe sot sa paraseasca domiciliul, sa pastreze o distanta de familie si sa nu incerce sa ia legatura cu familia pe o perioada de cel mult 6 luni. Nu respecta ordinul, intervine politia, se face dosar penal, se ajunge la lucruri mult mai grave. Nu paraseste domiciliul, se apeleaza la executor si domiciliul este parasit cu forta. Legea nu ingaduie astfel de comportament, iar masurile pot fi foarte drastice.
  2. Daca nu se poate convietui din cauza celui care este violent, se poate obtine o ordonanta presedentiala care sa permita sotului non-violent sa il evacueze pe celalalt sot.
  3. Sotul care este evacuat, poate fi obligat la plata unor sume de bani in favoarea copiiilor. Faptul ca se ajunge aici, nu inseamna ca cel care face probleme nu mai are obligatii fata de copii.

Lucrurile pot fi rezolvate repede, chiar in aceiasi saptamana.

Lucram cu asociatii specializate, care pot oferi consiliere femeilor abuzate de soti, sprijin, chiar si financiar si care se ocupa de sesizarea tuturor organelor abilitate sa ia anumite masuri.

Tacerea nu este totdeauna cea mai buna solutie ( afara de cazul cand esti cercetat penal, ca o mica gluma pe langa lucrurile serioase pe care le discutam ). Copiii au foarte mult de suferit cand sunt martorii scenelor de violenta in familie.

Exista oameni dornici sa ajute, dornici sa inteleaga problemele, bucurosi sa discute si sa gaseasca solutii. Nimeni nu trebuie sa fie singur in lupta impotriva abuzurilor. Ne confruntam zilnic cu acest gen de probleme, stim ce trebuie sa facem si ce masuri sa luam, iar accesul la cabinetul nostru de avocatura din Sibiu este usor.

Nu inchidem usa nimanui si nu refuzam cazuri nici pentru ca sunt prea mici, nici daca sunt prea complicate.

Ne declaram insa impotriva abuzurilor de orice fel si nu vom permite vreodata ca un client de-al nostru sa sufere, cat timp ne-a calcat pragul si ne-a incredintat problema lui.